Το Γόνατο και οι παθήσεις του
Το Γόνατο και οι παθήσεις του
Το γόνατο είναι μια πολύπλοκη άρθρωση που επιτρέπει στο ανθρώπινο πόδι να λυγίζει, να ισιώνει και να περιστρέφεται. Είναι επίσης ευάλωτο σε τραυματισμούς, ειδικά αν είστε αθλητής.
Τραυματικές παθήσεις του γονάτου
Οι τραυματισμοί στο γόνατο προκαλούνται συνήθως από χτύπημα στο μπροστινό μέρος της άρθρωσης ή από στρεπτική δύναμη. Οι τραυματισμοί που προκαλούν άμεση βλάβη σε οποιοδήποτε μέρος της δομής της άρθρωσης του γόνατος μπορεί να περιλαμβάνουν κατάγματα, εξαρθρήματα και ρήξεις συνδέσμων.
Οι τραυματικές κακώσεις του γόνατος μπορούν να χωριστούν σε δύο τύπους:
- Ο πρωτογενής τραυματισμός συμβαίνει αμέσως μετά το τραύμα και οφείλεται σε άμεση πρόσκρουση στο γόνατο ή γύρω από αυτό. Επηρεάζει εσωτερικές δομές όπως ο χόνδρος και οι μηνίσκοι (ρήξη στον έσω μηνίσκο) ή οι σύνδεσμοι (ρήξη στον πρόσθιο χιαστί σύνδεσμο).
- Ο δευτερογενής τραυματισμός αναπτύσσεται μετά τον πρωτογενή τραυματισμό, όπου υπάρχει αιμορραγία στο εσωτερικό των μαλακών μορίων εξαιτίας της ρήξης των αιμοφόρων αγγείων στους μύες ή στους τένοντες παράλληλα με τα οστά. Οι δευτερογενείς τραυματισμοί μπορεί να προκαλέσουν οίδημα το οποίο μειώνει περαιτέρω την παροχή αίματος προκαλώντας περισσότερο πόνο καθώς και μείωση της λειτουργίας ακόμη και αν δεν υπάρχουν ακόμη ορατά σημάδια.
Εκφυλιστικές παθήσεις του γονάτου
Εκφυλιστικές παθήσεις του γόνατος: σε αυτές περιλαμβάνονται η αρθρίτιδα (οστεοαρθρίτιδα και ρευματοειδής αρθρίτιδα), η χονδροειδής βλάβη του γόνατος, η λαχνοοζώδη υμενίτιδα, το εξάρθρημα της επιγονατίδας και η παραμόρφωση του γόνατος λόγω παλαιού κατάγματος
Ο μηνίσκος
Ο μηνίσκος, ή ο χόνδρος του γόνατος, είναι ένας απορροφητής κραδασμών που συμβάλλει στην απορρόφηση της άρθρωσης του γόνατος. Είναι ένα σφηνοειδές κομμάτι χόνδρου που βρίσκεται μεταξύ των οστών του μηριαίου οστού και της κνήμης. Ο μέσος (εσωτερικός) και ο πλάγιος (εξωτερικός) μηνίσκος είναι υπεύθυνοι για περίπου το 50% της συνολικής επιφάνειας επαφής του σώματός μας με κάθε βήμα που κάνουμε, ένας τεράστιος αριθμός αν αναλογιστεί κανείς πόσα βήματα κάνουμε σε μια μέρα!
Οι μηνίσκοι μπορεί να σχιστούν καθώς γερνάμε ή μετά από έναν τραυματισμό, ειδικά αν κάθεστε όλη μέρα. Όταν συμβαίνει αυτό, αρχίζουν να τρίβονται μεταξύ τους αντί να γλιστρούν ομαλά ο ένας πάνω στον άλλο, όπως θα έπρεπε. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πόνο και πρήξιμο κοντά στο μπροστινό ή το πίσω μέρος της άρθρωσης του γόνατός σας, γεγονός που μπορεί να σημαίνει ότι έχετε υποστεί ρήξη του έσω ή του έξω μηνίσκου σε οποιαδήποτε πλευρά αντίστοιχα.
Οι χιαστοί σύνδεσμοι ή σταυροειδείς σύνδεσμοι
Οι χιαστοί σύνδεσμοι (που ονομάζονται επίσης εσωτερικός πλάγιος και έσω πλάγιος σύνδεσμος) είναι δύο ισχυρές ζώνες ιστού που διασταυρώνονται μεταξύ τους σε κάθε πλευρά της άρθρωσης του γόνατος. Σκοπός τους είναι να συγκρατούν το μηριαίο οστό στη θέση του, ενώ παράλληλα του επιτρέπουν να κινείται πάνω και κάτω καθώς περπατάτε ή τρέχετε.
Οι χιαστοί σύνδεσμοι βρίσκονται στο κέντρο της άρθρωσης του γόνατός σας, πράγμα που σημαίνει ότι βρίσκονται ακριβώς μεταξύ του οστού της κνήμης και του μηριαίου οστού. Συνδέονται με κάθε σημαντική οστική περιοχή γύρω από το γόνατό σας, συμπεριλαμβανομένων και των δύο μηριαίων κονδύλων (τα στρογγυλεμένα μέρη σε κάθε άκρο του μηρού σας), και των δύο κνημιαίων πλατών (τα επίπεδα μέρη σε κάθε πλευρά της κνήμης σας) και των δύο μηνίσκων (δίσκοι σε σχήμα μισοφέγγαρου που βρίσκονται στο εσωτερικό και των τεσσάρων γωνιών).
Η επιγονατίδα
Η επιγονατίδα είναι ένα σησαμοειδές οστό που βρίσκεται στο μπροστινό μέρος της άρθρωσης του γόνατος. Είναι το μεγαλύτερο οστό στο σώμα σας και βοηθά στην προστασία από τραυματισμούς όταν τρέχετε ή πηδάτε. Η επιγονατίδα τραυματίζεται συχνά κατά τη διάρκεια αθλημάτων όπως το μπάσκετ, το βόλεϊ και το ποδόσφαιρο.
Η επιγονατίδα είναι στην πραγματικότητα μια έκφυση τένοντα που αναπτύσσεται σε ένα μικρό κομμάτι χόνδρου που ονομάζεται αρθρικός χόνδρος στο άκρο του μηριαίου οστού (μηριαίο οστό). Με αυτά τα δύο στοιχεία να συνεργάζονται, επιτρέπουν ομαλές κινήσεις χωρίς τριβές μεταξύ των οστών, αυτό σας επιτρέπει να τεντώνετε το πόδι σας χωρίς πόνο ή δυσφορία ενώ περπατάτε στην πόλη!
Χόνδρος του γόνατος ή χόνδρινες βλάβες του γόνατος (βλάβες του αρθρικού χόνδρου του γόνατος)
Ο χόνδρος είναι ένας σκληρός, ελαστικός και εύκαμπτος ιστός που καλύπτει τα άκρα των οστών. Λειτουργεί ως αμορτισέρ και λιπαντικό. Οι χόνδροι της άρθρωσης του γόνατος βρίσκονται μεταξύ των οστών του μηριαίου οστού (μηριαίο οστό) και της κνήμης (κνημιαίο οστό). Αυτοί οι χόνδροι περιλαμβάνουν:
- Αρθρικός χόνδρος που καλύπτει τις περισσότερες επιφάνειες όπου τα οστά έρχονται σε επαφή μεταξύ τους σε κάθε τμήμα του γόνατος. Παρέχει ομαλή κίνηση των αρθρώσεων. Μπορείτε να αισθανθείτε αυτόν τον τύπο χόνδρου αν πιέσετε την επιγονατίδα σας ή αν λυγίσετε το γόνατό σας προς τα πίσω ενώ το πιέζετε προς τα πάνω με τα δάχτυλά σας.
- Μηνίσκοι – μαξιλάρια στο εσωτερικό κάθε πλευράς του χώρου της άρθρωσης μπροστά (έσω διαμέρισμα) ή πίσω (πλάγιο διαμέρισμα), αντίστοιχα, για να βοηθήσουν στην απορρόφηση των κραδασμών κατά το περπάτημα ή το τρέξιμο, παρέχουν επίσης επιπλέον σταθερότητα για κινήσεις συστροφής όπως τα άλματα.
Εξάρθρωση της επιγονατίδας
Η επιγονατίδα είναι ένα σησαμοειδές οστό, το οποίο είναι ένα μικρό στρογγυλεμένο οστό ενσωματωμένο σε τένοντες. Η επιγονατίδα προστατεύει την άρθρωση του γόνατος από βλάβες και βοηθά στην κίνησή της. Βρίσκεται μεταξύ του κάτω μέρους του μηριαίου οστού (μηριαίου οστού) και της κορυφής του οστού της κνήμης (κνήμης).
Η επιγονατίδα χρησιμεύει ως σημείο πρόσδεσης για τους μύες που ισιώνουν, λυγίζουν και περιστρέφουν το κάτω μέρος του ποδιού σας προς τα έξω ή προς τα μέσα. Αυτοί οι μύες σας επιτρέπουν να ισιώνετε την άρθρωση του γόνατός σας όταν περπατάτε ή τρέχετε, να στηρίζετε το βάρος όταν στέκεστε όρθιοι με τα δύο πόδια στο πάτωμα, να λυγίζετε προς τα εμπρός στη μέση διατηρώντας την πλάτη σας όσο το δυνατόν πιο ίσια, να κάνετε χαμηλό κάθισμα χωρίς να χάνετε την ισορροπία σας λυγίζοντας ταυτόχρονα είτε στις αρθρώσεις του ισχίου είτε στις αρθρώσεις του γόνατος.
Οι τραυματισμοί του γόνατος είναι από τους πιο συνηθισμένους στον αθλητισμό, αλλά συμβαίνουν και στην καθημερινή ζωή.
Οι περισσότεροι από αυτούς τους τραυματισμούς μπορούν να αντιμετωπιστούν επιτυχώς χωρίς χειρουργική επέμβαση.
Ωστόσο, ορισμένοι τραυματισμοί του γόνατος απαιτούν χειρουργική επέμβαση για την αποκατάσταση της βλάβης και την αποκατάσταση της πλήρους λειτουργίας της άρθρωσής σας. Η χειρουργική επέμβαση μπορεί να χρειαστεί εάν:
- Έχετε έντονο πόνο που δεν υποχωρεί με ξεκούραση ή φυσικοθεραπεία
- Συνεχίζετε να έχετε προβλήματα μετά από μη χειρουργικές θεραπείες, όπως η στήριξη ή οι ενέσεις
- Η ροή του αίματος μέσα στους ιστούς σας εμποδίζεται (ισχαιμία), προκαλώντας θάνατο των ιστών.
Η άρθρωση του γόνατος είναι η μεγαλύτερη και πιο πολύπλοκη άρθρωση του σώματος. Είναι πολύ επιρρεπής σε τραυματισμούς, καθώς φέρει μεγάλο βάρος και πρέπει να λειτουργεί σε κάθε βήμα που κάνουμε.