Αρθροσκόπηση Γόνατος

Η αρθροσκόπηση γόνατος είναι μια λιγότερο επεμβατική μέθοδος χειρουργικής επέμβασης που χρησιμοποιείται τόσο για τη διάγνωση όσο και για τη θεραπεία προβλημάτων στις αρθρώσεις. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, ο χειρουργός σας θα κάνει μια πολύ μικρή τομή και θα εισάγει μια μικρή κάμερα, που ονομάζεται αρθροσκόπιο στο γόνατό σας. Αυτό επιτρέπει να δούμε το εσωτερικό της άρθρωσης σε μια οθόνη. Η αρθροσκόπηση εντοπίζει διάφορα προβλήματα στο γόνατο. Σε κάθε περίπτωση, η αρθροσκόπηση γόνατος είναι ένας χρήσιμος τρόπος για τους γιατρούς να επιβεβαιώσουν την πηγή του πόνου στο γόνατο και να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα.

Με την αρθροσκόπηση γόνατος μπορούμε να διαγνώσουμε:

Η αρθροσκόπηση γόνατος είναι ωφέλιμη, καθώς συχνά περιλαμβάνει:

  • λιγότερη βλάβη των ιστών
  • γρηγορότερο χρόνο επούλωσης
  • λιγότερα ράμματα
  • λιγότερο πόνο μετά τη διαδικασία
  • χαμηλότερο κίνδυνο μόλυνσης, επειδή γίνονται μικρότερες τομές

Ωστόσο, η αρθροσκόπηση μπορεί να μην είναι για όλους. Υπάρχουν λίγες ενδείξεις ότι τα άτομα με εκφυλιστικές ασθένειες ή οστεοαρθρίτιδα μπορούν να επωφεληθούν από την αρθροσκόπηση του γόνατος.

Η διαδικασία της αρθροσκόπησης είναι απλή. Ο τύπος του αναισθητικού που χρησιμοποιείται για να μουδιάσει τον πόνο θα εξαρτηθεί από την έκταση της αρθροσκόπησης. Γίνεται μια μικρή τομή για τη συσκευή προβολής. Επιπρόσθετες μικρές τομές πραγματοποιούνται σε διαφορετικά σημεία γύρω από την άρθρωση που επιτρέπουν στον χειρουργό να εισάγει χειρουργικά εργαλεία για περισσότερες ενέργειες. Οι τομές θα είναι αρκετά μικρές για να κλείνουν με ένα ή δύο ράμματα ή με στενές λωρίδες αποστειρωμένης κολλητικής ταινίας. Σε πολλές περιπτώσεις, η διαδικασία διαρκεί λιγότερο από 1 ώρα.Όπως σε όλα τα χειρουργεία οποιουδήποτε βαθμού δυσκολίας, υπάρχουν ορισμένες επιπλοκές, που φυσικά είναι σπάνιες. 

  • τυχαία βλάβη στους ιστούς και τα νεύρα
  • μόλυνση στο γόνατο
  • αιμορραγία στις αρθρώσεις
  • θρόμβοι αίματος

Ο γιατρός σας θα σας προτείνει σημαντικές οδηγίες και προφυλάξεις μετά το χειρουργείο. Συχνά είναι δυνατόν να επιστρέψετε στην εργασία και τις ελαφριές, σωματικές δραστηριότητες μέσα σε λίγες εβδομάδες, αλλά πιο απαιτητικές σωματικές δραστηριότητες όπως η βαριά εργασία  και ο αθλητισμός δεν συνίσταται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.