ΡΗΞΗ ΜΗΝΙΣΚΟΥ

Είναι ένα κομμάτι χόνδρου στο γόνατο  που απορροφά και σταθεροποιεί την άρθρωση. Έχει ως βασικό σκοπό να προστατεύσει τα οστά από τη φθορά. Πρόκειται για μία ημισεληνοειδή ελαστική κατασκευή από κολλαγόνο ιστό και ινοχόνδρινη σύσταση, που βοηθά την λίπανση της άρθρωσης, συμβάλλει σημαντικά στην σταθερότητα της άρθρωσης και συνδράμει στην ομαλή μετατροπή της κίνησης από κίνηση ολίσθησης  σε κίνηση τριβής.

Επίσης, καλύπτει την ασυμφωνία σχήματος αρθρικων επιφανειών μηριαίων και κνημιαίων κονδύλων. Τέλος, μπορούμε να πούμε ότι ο μηνίσκος είναι υπεύθυνος για την ομαλή ισοκατανομή φορτίων στις αρθρικές επιφάνειες. 

Η ρήξη μηνίσκου είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους τραυματισμούς στο γόνατο. Η ρήξη μηνίσκου προκαλεί πόνο, πρήξιμο και δυσκαμψία. Μπορεί επίσης να αισθανθείτε ένα εμπόδιο στην κίνηση του γόνατος και να έχετε πρόβλημα να επεκτείνετε πλήρως το γόνατό σας. Εν ολίγοις, αισθάνεστε σαν το γόνατό σας να είναι κλειδωμένο στη θέση του όταν προσπαθείτε να το μετακινήσετε.

Η συντηρητική θεραπεία, όπως ανάπαυση, πάγος και φάρμακα, μερικές φορές αρκεί για να ανακουφίσει τον πόνο ενός σχισμένου μηνίσκου και να δώσει στον τραυματισμό χρόνο για να επουλωθεί μόνο του. Σε άλλες περιπτώσεις, ωστόσο, ένας σχισμένος μηνίσκος απαιτεί χειρουργική επισκευή. Οι τραυματισμοί αφορούν όλες τις ηλικίες. Η παχυσαρκία είναι ένας σημαντικός επιβαρυντικός παράγοντας. Στην τρίτη ηλικία (50 εως 75)  οι ρήξεις μηνίσκου είναι εκφυλιστικού τύπου.

Οι αιτίες που οδηγούν σε ρήξη μηνίσκου είναι διάφορες, από οποιαδήποτε δραστηριότητα που σας προκαλεί να στρέψετε ή να περιστρέψετε δυνατά το γόνατό σας, όπως επιθετική περιστροφή ή ξαφνικές στάσεις και στροφές μέχρι να γονατίσετε ή να κάνετε  βαθιά καθίσματα ή να σηκώσετε κάτι βαρύ. Ο κινδύνος τέτοιου τραυματισμού είναι ιδιαίτερα υψηλός για τους αθλητές.

Ο τρόπος με τον οποίο ο ορθοπεδικός χειρουργός θα αντιμετωπίσει  τη ρήξη θα εξαρτηθεί από τον τύπο ρήξης που έχετε, το μέγεθος,  την τοποθεσία του τραυματισμού, την ηλικία σας καθώς επίσης και τυχόν σχετικοί παρελθοντικοί και μη τραυματισμοί. Εάν τα συμπτώματα επίμενουν και δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με συντηρητική θεραπεία, τότε συνίσταται η αρθροσκοπική χειρουργική επέμβαση, είτε με μερική μηνισκεκτομή, όπου  σε αυτήν τη διαδικασία, ο κατεστραμμένος ιστός μηνίσκου κόβεται, είτε με επισκευή μηνίσκου, όπου μερικά τμήματα μηνίσκου μπορούν να επιδιορθωθούν με ράψιμο (ραφή) των σχισμένων κομματιών. Μόλις ολοκληρωθεί η επούλωση, ο γιατρός σας θα σας προτείνει  ασκήσεις αποκατάστασης. Η τακτική άσκηση για την αποκατάσταση της κινητικότητας και της δύναμης του γόνατος κρίνεται απαραίτητη. Θα ξεκινήσετε με ασκήσεις για να βελτιώσετε το εύρος κίνησής σας. Οι ασκήσεις ενίσχυσης θα προστεθούν σταδιακά στο σχέδιο αποκατάστασης.