Η αρθροσκοπική χειρουργική επέμβαση, επίσης γνωστή απλώς ως αρθροσκόπηση, είναι μια μικρή επεμβατική ορθοπεδική διαδικασία που χρησιμοποιείται για τη διάγνωση και τη θεραπεία των κοινών προβλημάτων.
Περιλαμβάνει τη χρήση αρθροσκόπιου και εξειδικευμένα χειρουργικά εργαλεία για την πρόσβαση σε μικροσκοπικές τομές.
Επειδή η αρθροσκοπική χειρουργική επέμβαση απαιτεί μικρότερες τομές από ανοικτή χειρουργική επέμβαση, οι χρόνοι ανάκαμψης τείνουν να είναι μικρότεροι.
Η αρθροσκόπηση έχει γίνει μια ολοένα και πιο ελκυστική εναλλακτική λύση στις παραδοσιακές επεμβάσεις, αλλά μπορεί να μην είναι κατάλληλη σε όλες τις περιπτώσεις.
Η αρθροσκόπηση είναι μια από τις πιο συχνές χειρουργικές επεμβάσεις σήμερα. Παρέχει στους γιατρούς τη δυνατότητα να ρίξουν μια ματιά στο εσωτερικό του σώματος χωρίς να χρειαστεί να κόψουν ιστούς. Τα μικροσκοπικά όργανα και εργαλεία που χρησιμοποιούνται για την αρθροσκοπική χειρουργική μπορούν να εισαχθούν στις αρθρώσεις μέσω μικρών τομών ή τομών, ώστε οι γιατροί να μπορούν να παρέχουν ακριβέστερη διάγνωση και να σας δώσουν τη σιγουριά ότι έχει διαμορφωθεί το σωστό σχέδιο θεραπείας
Ποια είναι η διαδικασία της αρθροσκόπησης;
Η αρθροσκόπηση γόνατος είναι μια λιγότερο επεμβατική μέθοδος χειρουργικής επέμβασης που χρησιμοποιείται τόσο για τη διάγνωση όσο και για τη θεραπεία προβλημάτων στις αρθρώσεις.
Γίνεται
μια μικρή τομή για τη συσκευή προβολής. Η αρθροσκόπηση είναι η επέμβαση που χρησιμοποιείται για τη διάγνωση του εύρους ζημίας και τη θεραπεία προβλημάτων στις αρθρώσεις. Κατά την διάρκεια της, μια φωτογραφική μηχανή εισέρχεται στην άρθρωση μέσω μικρής τομή, είναι συνδεδεμένη με μια πηγή φωτός και προβάλλει το εσωτερικό της άρθρωσης σε μια μεγάλη οθόνη. Ο χειρουργός χρησιμοποιεί νερό υπό πίεση για να “φουσκώσει” το γόνατο και να απομακρυνθούν τυχόν υπολείμματα.Επιπρόσθετες μικρές τομές
πραγματοποιούνται σε διαφορετικά σημεία γύρω από την άρθρωση που
επιτρέπουν στον χειρουργό να εισάγει χειρουργικά εργαλεία για
περισσότερες ενέργειες. Οι τομές θα είναι αρκετά μικρές για να κλείνουν
με ένα ή δύο ράμματα ή με στενές λωρίδες αποστειρωμένης κολλητικής
ταινίας. Σε πολλές περιπτώσεις, η διαδικασία διαρκεί λιγότερο από 1
ώρα. Όπως σε όλα τα χειρουργεία οποιουδήποτε βαθμού δυσκολίας, υπάρχουν
ορισμένες επιπλοκές, που φυσικά είναι σπάνιες.
Ποιες μπορεί να είναι οι επιπλοκές;
τυχαία βλάβη στους ιστούς και τα νεύρα
μόλυνση στο γόνατο
αιμορραγία στις αρθρώσεις
θρόμβοι αίματος
Αποκατάσταση
Ο
γιατρός σας θα σας προτείνει σημαντικές οδηγίες και προφυλάξεις μετά το
χειρουργείο. Συχνά είναι δυνατόν να επιστρέψετε στην εργασία και τις
ελαφριές, σωματικές δραστηριότητες μέσα σε λίγες εβδομάδες, αλλά πιο
απαιτητικές σωματικές δραστηριότητες όπως η βαριά εργασία και ο
αθλητισμός δεν συνίσταται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Η ρήξη μηνίσκου αποτελεί μια συνηθισμένη αθλητική (κυρίως) κάκωση, η οποία αντιμετωπίζεται με την μέθοδο της αρθροσκόπησης
Η ρήξη μηνίσκου μπορεί να συμβεί τόσο σε νεαρά άτομα λόγω έντονης άσκησης ή τραυματισμού, αλλά και σε πιο ηλικιωμένους ασθενείς λόγω εκφύλισης και απώλειας της ελαστικότητάς του.
Κατά την ρήξη μηνίσκου ο ασθενής νιώθει έντονο πόνο κατά τη βάδιση ενώ σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να συμβεί “μπλοκάρισμα” του γόνατου τ’ οποίο κάνει αδύνατη οποιαδήποτε κίνηση λυγίσματος ή τεντώματος της άρθρωσης. Σύνηθες, επίσης, είναι η δημιουργία οιδήματος (πρήξιμο) στο γόνατο, λόγω παρουσίας υγρό στην άρθρωση.
Ο πρόσθιος χιαστός μαζί με τον οπίσθιο χιαστό, τον έσω πλάγιο και τον έξω πλάγιο, είναι βασικός σταθεροποιητής του γόνατος παρέχοντας το 90% της σταθερότητας στο γόνατο.
Κατά την ρήξη του Χιαστού (πρόσθιου ή οπίσθιου) παρατηρείται ισχυρός πόνος μέσα στο γόνατο, εμφάνιση οιδήματος (πρήξιμο), αστάθεια και περιορισμός της κίνησης στην άρθρωση του γόνατος.
Η θεραπεία και η επέμβαση εκτιμάται ανάλογα με το εύρος της βλάβης με την περίπτωση της πλήρους ρήξης ν’ απαιτεί άμεση χειρουργική αντιμετώπιση.
Η ρήξη χόνδρου γόνατος είναι μια συχνή αιτία που προκαλεί πόνο και δυσχέρεια στην βάδιση.
Βλάβη μπορεί να υποστεί από κάποιο τραυματισμό ή ακόμα και από φυσιολογική φθορά.
Ο αρθρικός χόνδρος στερείται δυνατότητας “αυτοϊασης” και για το λόγο αυτό έχουν εξελιχθεί τεχνικές οι οποίες μπορούν αποτελεσματικά να φροντίσουν για την αποτελεσματική αποκατάσταση του χόνδρου και να καθυστερήσει την εξέλιξη μιας ενδεχόμενης αρθρίτιδας.
Η λειτουργία του επιχείλιου χόνδρου ισχίου είναι όμοια μ’ εκείνη του ώμου, φροντίζοντας για την ενίσχυση της σταθερότητας στην άρθρωση.
Κατά την ρήξη του αποσταθεροποιείται ο γειτονικός χόνδρου, επιτρέποντας τη είσοδο αρθρικού υγρού.
Με την βοήθεια της αρθροσκόπησης επιτυγχάνεται, η πλήρης αποκατάσταση της φυσιολογικής ανατομίας και η πρόληψη νέων, ισχυρότερων βλαβών.