Αρθροσκοπική Χειρουργική

Η αρθροσκοπική χειρουργική επέμβαση, επίσης γνωστή απλώς ως αρθροσκόπηση, είναι μια μικρή επεμβατική ορθοπεδική διαδικασία που χρησιμοποιείται για τη διάγνωση και τη θεραπεία των κοινών προβλημάτων. Περιλαμβάνει τη χρήση αρθροσκόπιου και εξειδικευμένα χειρουργικά εργαλεία για την πρόσβαση σε μικροσκοπικές τομές. Επειδή η αρθροσκοπική χειρουργική επέμβαση απαιτεί μικρότερες τομές από ανοικτή χειρουργική επέμβαση, οι χρόνοι ανάκαμψης τείνουν να είναι μικρότεροι.

Η αρθροσκόπηση έχει γίνει μια ολοένα και πιο ελκυστική εναλλακτική λύση στις παραδοσιακές επεμβάσεις, αλλά μπορεί να μην είναι κατάλληλη σε όλες τις περιπτώσεις.

Τι είναι η αρθροσκοπική χειρουργική επέμβαση;

Η αρθροσκόπηση δεν είναι μία διαδικασία, αλλά μια χειρουργική προσέγγιση που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πολλές διαφορετικές επεμβάσεις που χρησιμοποιούνται για τη διάγνωση ενός κοινού προβλήματος ή τη θεραπεία οξείας και χρόνιας συνθήκης.

Σήμερα, η αρθροσκοπική χειρουργική επέμβαση θεωρείται τόσο συνηθισμένη όσο και απαραίτητη, επιτρέποντας τη θεραπεία εξωτερικών ασθενών όπου η νοσηλεία ήταν κάποτε απαραίτητη.

Το αρθροσκόπιο που χρησιμοποιείται μεταδίδει ζωντανά οπτικά σε μια οθόνη, έτσι ώστε ο χειρουργός να μπορεί να δει την περιοχή που πρόκειται να λειτουργήσει χωρίς να το βλέπει πραγματικά. Αυτό απαιτεί μόνο μια τομή σχετικά στο μέγεθος μιας κουμπότρυπας, που σημαίνει ότι οι αρθροσκοπικές επεμβάσεις δεν είναι τόσο περίπλοκες ή επικίνδυνες όσο οι ανοικτές χειρουργικές επεμβάσεις.

Τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται για την εκτέλεση αρθροσκοπικών διαδικασιών είναι επίσης μικρότερες και στενότερες από τις νυστέρι και τον χειρουργικό εξοπλισμό που χρησιμοποιείται στην ανοικτή χειρουργική επέμβαση.

Ρήξη Μηνίσκου

εκφυλιστικη ρίξη μηνισκουΗ ρήξη μηνίσκου αποτελεί μια συνηθισμένη αθλητική (κυρίως) κάκωση, η οποία αντιμετωπίζεται με την μέθοδο της αρθροσκόπησης 

Η ρήξη μηνίσκου μπορεί να συμβεί τόσο σε νεαρά άτομα λόγω έντονης άσκησης ή τραυματισμού, αλλά και σε πιο ηλικιωμένους ασθενείς λόγω εκφύλισης και απώλειας της ελαστικότητάς του.

Κατά την ρήξη μηνίσκου ο ασθενής νιώθει έντονο πόνο κατά τη βάδιση ενώ σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να συμβεί “μπλοκάρισμα” του γόνατου τ’ οποίο κάνει αδύνατη οποιαδήποτε κίνηση λυγίσματος ή τεντώματος της άρθρωσης. Σύνηθες, επίσης, είναι η δημιουργία οιδήματος (πρήξιμο) στο γόνατο, λόγω παρουσίας υγρού στην άρθρωση.

Τι είναι η αρθροσκόπηση ;

Η αρθροσκόπηση είναι η επέμβαση που χρησιμοποιείται για τη διάγνωση του εύρους ζημίας και τη θεραπεία προβλημάτων στις αρθρώσεις.

Κατά την διάρκεια της, μια φωτογραφική μηχανή εισέρχεται στην άρθρωση μέσω μικρής τομή, είναι συνδεδεμένη με μια πηγή φωτός και προβάλλει το εσωτερικό της άρθρωσης σε μια μεγάλη οθόνη. Ο χειρουργός χρησιμοποιεί νερό υπό πίεση για να “φουσκώσει” το γόνατο και να  απομακρυνθούν τυχόν υπολείμματα.

Ρήξη Πρόσθιου-Οπίσθιου Χιαστού

Ρήξη χιαστού και αθλησηΟ πρόσθιος χιαστός μαζί με τον οπίσθιο χιαστό, τον έσω πλάγιο και τον έξω πλάγιο, είναι βασικός σταθεροποιητής του γόνατος παρέχοντας το 90% της σταθερότητας στο γόνατο.

Κατά την ρήξη του Χιαστού (πρόσθιου ή οπίσθιου) παρατηρείται ισχυρός πόνος μέσα στο γόνατο, εμφάνιση οιδήματος (πρήξιμο), αστάθεια και περιορισμός της κίνησης στην άρθρωση του γόνατος .

Η θεραπεία και η επέμβαση εκτιμάται ανάλογα με το εύρος της βλάβης με την περίπτωση της πλήρους ρήξης ν’ απαιτεί άμεση χειρουργική αντιμετώπιση.

Βλάβες Χόνδρων

Ρήξη ΧιαστούΗ ρήξη χόνδρου γόνατος είναι μια συχνή αιτία που προκαλεί πόνο και δυσχέρεια στην βάδιση. Βλάβη μπορεί να υποστεί από κάποιο τραυματισμό ή ακόμα και από φυσιολογική φθορά. 

Ο αρθρικός χόνδρος στερείται δυνατότητας “αυτοϊασης” και για το λόγο αυτό έχουν εξελιχθεί τεχνικές οι οποίες μπορούν αποτελεσματικά να φροντίσουν για την αποτελεσματική αποκατάσταση του χόνδρου και να καθυστερήσει την εξέλιξη μιας ενδεχόμενης αρθρίτιδας.

Βλάβη Επιχειλίου Χόνδρου 

καταγμα ισχύου4Η λειτουργία του επιχείλιου χόνδρου ισχίου είναι όμοια μ’ εκείνη του ώμου, φροντίζοντας για την ενίσχυση της σταθερότητας στην άρθρωση. 

Κατά την ρήξη του αποσταθεροποιείται ο γειτονικός χόνδρου, επιτρέποντας τη είσοδο αρθρικού υγρού.  

Με την βοήθεια της αρθροσκόπησης επιτυγχάνεται, η πλήρης αποκατάσταση της φυσιολογικής ανατομίας και η πρόληψη νέων, ισχυρότερων βλαβών.