H άρθρωση του ώμου αποτελείται από 3 μέρη: την κλείδα, την ωμοπλάτη και το βραχιόνιο.
Η αρθροσκόπηση ώμου αποτελεί την πλέον σύγχρονη μέθοδο αντιμετώπισης των παθήσεων του ώμου. Πρόκειται για μία ελάχιστα επεμβατική μέθοδο ή οποία τα τελευταία χρόνια έχει καθιερωθεί ως η πλέον εξελιγμένη και ενδεδειγμένη μέθοδος για την αντιμετώπιση των περισσότερων χειρουργικών προβλημάτων του ώμου.
ΤΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΡΘΡΟΣΚΟΠΗΣΗΣ ΩΜΟΥ
Η αρθροσκόπηση ώμου υπερτερεί έναντι των άλλων μεθόδων καθώς θεωρείται ο πιο αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης, με βελτιωμένη ορατότητα, ιδιαίτερα σε δύσκολα προσβάσιμες περιοχές της άρθρωσης, με μικρό χειρουργικό τραύμα, πολύ μικρότερο ποσοστό επιπλοκών σε σχέση με την ανοικτή χειρουργική η οποία εφαρμοζόταν τα παλαιότερα έτη. Επίσης, ως η πιο εξελιγμένη μέθοδος, προσφέρει άψογο αισθητικό αποτέλεσμα. Ως επί το πλείστο, πρόκειται για την πλέον αποτελεσματική μέθοδο που σαφώς δεν ταλαιπωρεί τον ασθενή και έχει ταχεία αποκατάσταση.
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΡΘΡΟΣΚΟΠΙΟ
Το αρθροσκόπιο περιλαμβάνει μία ειδική κάμερα, το οποίο εισάγεται στο εσωτερικό της άρθρωσης παρέχοντας την ευκολία στο γιατρό να δει το εσωτερικό της άρθρωσης μεγεθυμένο στην οθόνη του.
Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΗΣ ΑΡΘΡΟΣΚΟΠΗΣΗΣ ΩΜΟΥ
Η τομή για το ενδοσκόπιο είναι πολύ μικρή όπου στη συνέχεια εισάγεται ένα ειδικό διάλυμα , συνήθως φυσιολογικός ορός, μέσα από δύο ή περισσότερες οπές, ανάλογα με την πάθηση και τις ανάγκες του χειρουργού. Πριν την χειρουργική επέμβαση χορηγείται στον ασθενή τοπική ή γενική αναισθησία. Σε απλές περιπτώσεις η τοπική αναισθησία αρκεί. Τα ράμματα αφαιρούνται μετά από 10-12 ημέρες.
ΑΠΟΘΕΡΑΠΕΙΑ – ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
Ο ασθενής συνήθως εξέρχεται την ίδια μέρα από το νοσοκομείο και η φυσιοθεραπεία διαρκεί από 4 έως 8 εβδομάδες πάντα από έναν έμπειρο φυσιοθεραπευτή.
Οι τένοντες διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην πραγματοποίηση της κίνησης του άνω άκρου.
Χάρη σ’ αυτούς, οι μύες εφάπτονται στα οστά και έτσι το χέρι αποκτά τη δυνατότητα να κινηθεί στο χώρο.
Η Τενοντίτιδα Ώμου είναι μία πάθηση που οφείλεται σε φλεγμονή των τενόντων και αποτελεί τη συχνότερη αιτία πόνου και δυσκαμψίας στον ώμο.
Χαρακτηρίζεται από οξύ πόνο (ως πρωταρχικό σύμπτωμα) και περιορίζει σημαντικά την κίνηση του χεριού.
Η συχνότερη αιτία της Τενοντίτιδας Ώμου είναι η υπερβολική καταπόνηση κι οι επαναλαμβανόμενοι μικροτραυματισμοί του τένοντα.
Ο όρος «ρήξη στροφικού πετάλου του ώμου» αναφέρεται στην διακοπή της συνέχειας κάποιου ή κάποιων από τους τένοντες του ώμου.
Συμβαίνει μετά από κάποιον τραυματισμό υψηλής έντασης ή μετά από την συσσώρευση επαναλαμβανόμενων μικροτραυματισμών.
Επίσης σε περιπτώσεις που υπάρχει εκφύλιση των ιστών, μπορεί η ρήξη να συμβεί και με μικρότερης βίας τραυματισμό του ώμου.
Η ρήξη του στροφικού πετάλου του ώμου μπορεί να είναι είτε μερικού πάχους είτε ολικού πάχους ρήξη.
Τα συμπτώματα της Ρήξης Στροφικού Πετάλου Ώμου, διαφοροποιούνται, ανάλογα με το μέγεθος του προβλήματος και την κατάσταση του/της ασθενούς.
Η διάγνωση της πραγματοποιείται μέσω κλινικής εξέτασης, αφού έχει προηγηθεί η λεπτομερής λήψη ιατρικού ιστορικού του/της ασθενούς.
Η κλινική εξέταση σε συνδυασμό με την διενέργεια υπερήχου και μαγνητικής τομογραφίας, μπορεί να δώσει ακριβείς πληροφορίες για το μέγεθος και τη θέση της ρήξης καθώς και για τις βλάβες που έχουν δημιουργηθεί συνεπεία της.
Έτσι ο ιατρός Ορθοπεδικός, μπορεί να σχεδιάσει αποτελεσματικά, το θεραπευτικό πλάνο του/της ασθενούς.
Όταν τα συντηρητικά μέσα δεν αποδίδουν στην ανακούφιση του ασθενή, είναι πιθανό να προταθεί η χειρουργική θεραπεία, δεδομένου ότι ο παρατεταμένος πόνος, αποτελεί σημαντική ένδειξη για την επιλογή της.
Κατά την χειρουργική επέμβαση γίνεται επανα-καθήλωση του τένοντα στην ανατομική του θέση χωρίς να είναι απαραίτητα και η μόνη επιλογή, αφού λαμβάνεται υπόψη η μορφή, το εύρος του τραυματισμού όπως κι οι ανάγκες του ασθενούς.