Ο πρόσθιος χιαστός σύνδεσμος (ΠΧΣ) συνδέει το κάτω άκρο του μηρού με το άνω άκρο της κνήμης. Έχει μήκος 33mm και αποτελείται από 2 δέσμες (anteromedial,posterolateral). Κατά 85% συνεισφέρει στο να εμποδίζει την πρόσθια μετατόπιση της κνήμης σε σχέση με το μηρό ενώ κατά δεύτερο λόγο παίζει σταθεροποιητική δράση στην στροφή της κνήμης και σε δύναμη ραιβότητα, βλαισοτητα γόνατος . Η αντοχή του ανέρχεται στα 2200Ν και η ακαμψία στα 242± 20 Ν/mm.
Ο τραυματισμός του προσθίου χιαστού συνδέσμου αντιπροσωπεύει περίπου το 40% των συνδεσμικών κακώσεων του γόνατος . Οι γυναίκες εμφανίζουν υψηλότερη ροπή προς τραυματισμό σε σύγκριση με τους άνδρες (4,5:1) λόγω ισχνότερου μυϊκού συστήματος κ
αθώς και σε ορμονικά και ανατομικά αίτια.
Οι ασθενείς παρουσιάζουν συνήθως συμπτώματα αστάθειας στο γόνατο, συνήθως μετά από οξύ τραύμα. Τα ακόλουθα σημεία και συμπτώματα είναι:
Οι τραυματισμοί (ΠΧΣ) συμβαίνουν συχνά κατά τη διάρκεια αθλητικών και γυμναστικών δραστηριοτήτων που μπορούν να ασκήσουν πίεση στο γόνατο. Όταν ο σύνδεσμος έχει υποστεί βλάβη, συνήθως υπάρχει ένα μερικό ή πλήρες σχίσιμο του ιστού. Ένας ήπιος τραυματισμός μπορεί να τεντώσει τον σύνδεσμο αλλά να τον αφήσει ανέπαφο.
Τα άτομα που παρουσιάζουν τραυματισμό (ΠΧΣ) διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης οστεοαρθρίτιδας στο γόνατο. Η αρθρίτιδα μπορεί να εμφανιστεί ακόμη και αν έχετε κάνει χειρουργική επέμβαση για την ανασυγκρότηση του συνδέσμου.
Πολλαπλοί παράγοντες επηρεάζουν πιθανώς τον κίνδυνο αρθρίτιδας, όπως η σοβαρότητα του αρχικού τραυματισμού, η παρουσία σχετικών τραυματισμών στην άρθρωση του γόνατος ή το επίπεδο δραστηριότητας μετά τη θεραπεία.
Η άμεση φροντίδα πρώτων βοηθειών μπορεί να μειώσει τον πόνο και το πρήξιμο αμέσως μετά από τραυματισμό στο γόνατό σας. Η γενική ανάπαυση είναι απαραίτητη για την επούλωση και περιορίζει το βάρος στο γόνατό σας. Επίσης, συνίσταται πάγος σε τακτά χρονικά διαστήματα, στην κάκωση του γόνατος όπως επίσης και να τυλίξτε έναν ελαστικό επίδεσμο συμπίεσης γύρω από το γόνατό σας.
Ο χειρουργός συνήθως αφαιρεί τον κατεστραμμένο σύνδεσμο και τον αντικαθιστά με μόσχευμα είτε αυτόλογο (hamstrings ή επιγονατιδικό (BPTB) είτε με συνθετικό. Σε περιπτώσεις συνθετικής ρήξεως χρησιμοποιείται η μέθοδος ενίσχυσης του άθικτου τμήματος προσθίου χιαστού.
Η ρήξη στον πρόσθιο χιαστό σύνδεσμο, συνιστά σοβαρό τραυματισμό, ο οποίος έχει τις μεγαλύτερες επιπτώσεις στη λειτουργία και τη σε βάθος χρόνου υγεία του γόνατος από κάθε άλλη κάκωση.
Όσον αφορά στο χειρουργείο, συστήνεται η προ-εγχειρητική φυσιοθεραπεία, για την ανάκτηση της κίνησης και την όσο το δυνατόν περισσότερη ενδυνάμωση.
Οι χειρουργικές τεχνικές έχουν εξελιχθεί σημαντικά την τελευταία δεκαετία, με τις επιπλοκές να έχουν μειωθεί και η ανάρρωση να είναι ταχύτερη.
Το χειρουργείο γίνεται αρθροσκοπικά. Με το πέρας του χειρουργείου, γίνεται συρραφή των χειρουργικών τομών, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις τοποθετείται παροχέτευση και το γόνατο καλύπτεται με επιδέσμους.
Σχετικά με την αποκατάσταση, η επάνοδος στις αθλητικές δραστηριότητες επιτυγχάνεται σε διάστημα 6-9 μηνών.
Αυτός είναι ο ελάχιστος χρόνος που απαιτείται για τη βιολογική ενσωμάτωση του μοσχεύματος.
Στα χέρια του έμπειρου χειρουργού!
Τα τελευταία χρόνια τα ρομπότ έχουν μπει στην υπηρεσία της χειρουργικής, κυρίως για τις πιο λεπτές και πιο απαιτητικές επεμβάσεις.
Οι χειρουργοί έχουν πλέον τη δυνατότητα να πραγματοποιούν επεμβάσεις σε γόνατο και ισχίο με εξαιρετική ακρίβεια, και το κυριότερο, προτού ο ασθενής χρειαστεί ολική αντικατάσταση της άρθρωσης.Η ρομποτική χειρουργική πρέπει να γίνεται πάντοτε σε συνδυασμό με τον ανθρώπινο παράγοντα.
Η ακρίβεια του ρομπότ, στη διάθεση ενός έμπειρου χειρουργικού χεριού.
Η συνδεσμοπλαστική του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου είναι μια χειρουργική τεχνική κατά την οποία γίνεται μια τομή στον σύνδεσμο και ένα νέο μόσχευμα τοποθετείται στο ελάττωμα.