Ολική Αρθροπλαστική Ισχίου

Το ισχίο είναι μία από τις μεγαλύτερες αρθρώσεις του σώματός μας.

Η πιο κοινή αιτία χρόνιου πόνου και αναπηρίας του ισχίου είναι η αρθρίτιδα. Η οστεοαρθρίτιδα, η ρευματοειδής αρθρίτιδα και η τραυματική αρθρίτιδα είναι οι πιο κοινές μορφές αυτής της ασθένειας. 

Σαν  οστεοαρθρίτιδα ισχίου  ονομάζουμε την φθορά του αρθρικού χόνδρου της κοτύλης ή (και) της κεφαλής του μηριαίου οστού.

Αρχικά εκδηλώνεται με πόνο και ήπια δυσκαμψία  και εξελίσσεται σε χωλότητα, κατάργηση στροφικών κινήσεων και  σπάνια με βράχυνση σκέλους .

Σε μια ολική αντικατάσταση ισχίου το κατεστραμμένο οστό και ο χόνδρος αφαιρούνται και αντικαθίστανται με προσθετικά συστατικά. Η ολική αρθροπλαστική ισχίου επομένως, αφορά την αντικατάσταση των αρθρικών επιφανειών κεφαλής μηριαίου οστού και κοτύλης. Στον μηρό τοποθετείται στυλεός, ενώ η κοτύλη προσαρμόζεται  κατά τέτοιον τρόπο για τοποθέτηση ημισφαιρικής  κοτύλης ( πολυαιθυλένιο, κεραμικό, μεταλλικό υλικό). 

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει χειρουργική επέμβαση αντικατάστασης ισχίου. Τα άτομα που επωφελούνται από χειρουργική επέμβαση αντικατάστασης ισχίου έχουν συχνά:

  • Πόνο στο ισχίο που περιορίζει τις καθημερινές δραστηριότητες, όπως το περπάτημα.
  • Πόνο στο ισχίο που συνεχίζεται ενώ ξεκουράζεστε.
  • Ανεπαρκή ανακούφιση από τον πόνο από αντιφλεγμονώδη φάρμακα, φυσιοθεραπεία ή υποστηρικτικά περπατήματος.

Δεν υπάρχουν απόλυτοι περιορισμοί ηλικίας ή βάρους για τις ολικές αντικαταστάσεις ισχίου.